Uncategorized @sk

Fit veľkonočná plnka

Veľkonočnej plnke sa hovorí  tiež „sekanice“ a „hlavička“ a ešte pred niekoľkými desaťročiami sa podávala na Bielu sobotu. Bola prvým sýtym jedlom po štyridsaťdňovom pôste. Dnes si na nej ľudia pochutnávajú skôr v nedeľu alebo na Veľkonočný pondelok. Pôvodne sa do plnky nedávalo žiadne pečivo, namiesto neho gazdinky varili hustú kašu z mlieka a krupice. Najčastejšie používali kozľacie mäso.

Do veľkonočnej plnky sa v dnešných časoch zvyčajne pridáva údené mäso, rožky a smotana. Ja mám pre teba ale  recept na jej odľahčenú verziu, v ktorej som údené nahradila kvalitnou morčacou šunkou, rožky celozrnným sendvičovým chlebom a smotanu mliekom. Do tejto nadýchanej pochúťky tradične patrí rôzne “zelené lístie”. Čiže sa neboj zameniť v mojom recepte pokojne špenát za žihľavu alebo medvedí cesnak, pažítku za petržlen či ligurček a pór za jarnú cibuľku. Odporúčam použiť to, čo máš práve doma, alebo čo sa ti bude ľahko zháňať. I keď najlepšie je samozrejme variť zo sezónnych potravín…

Ak chceš použiť žihľavu a nevieš, kde ju natrhať, hľadaj ju v blízkosti riek a potokov. Ak máš doma staré a suché pečivo, použi ho. Môžeš potom vynechať 1. krok v postupe, ktorého  účel je iba vysušenie sendvičového chleba.

Plnku môžeš servírovať ako prílohu alebo hlavné jedlo. Chutí Skvele studená aj teplá. Vegetariáni môžu namiesto mäsa použiť napríklad huby.

image00001
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingrediencie (na plech 20 x 30 cm):

  • 230 g celozrnného sendvičového chleba
  • 200 g kvalitnej morčacej šunky
  • 120 g póru
  • 1 strúčik prelisovaného cesnaku
  • 4 vajíčka izbovej teploty
  • 125 g čerstvého špenátu
  • 15 g nakrájanej pažítky
  • 200 ml mlieka
  • soľ
  • 1 lyžica ghee masla

Postup:

  1. Sendvičový chlieb nakrájaj na kocky. Kocky rozprestri na plech vyložený papierom na pečenie a peč 15 minút na 180 stupňov. Potom ich nechaj vychladnúť.
  2. Na drobno nakrájaný pór orestuj s lyžicou ghee masla. K póru po pár minútach pridaj morčaciu šunku nakrájanú na kocky a špenát. Špenát restuj až kým nezvädne.
  3. Mlieko zmiešaj so žĺtkami.
  4. K zmesi na panvicu vmiešaj prelisovaný strúčik cesnaku, čerstvú pažítku, opečený sendvičový chlieb a mlieko zmiešané so žĺtkom. Miešaj, pokiaľ chlieb nevsiakne všetku tekutinu. Potom zlož z platne.
  5. Bielka vyšľahaj do tuhého snehu.
  6. Tuhý sneh opatrne vmiešaj do zmesi na platni.
  7. Pekáč prelož s papierom na pečenie a roztiahni na neho zmes.
  8. Peč vo vyhriatej trúbe na 180 stupňov cca 25 minút (do zlatista).
  9. Nechaj to trochu vychladnúť a servíruj. 🙂

Tip: Plnku podávaj s kyslou uhorkou.

Tak dobrou chuť!

banner sk

Autor: Magdalena Kader Aghová

Instagram: hungrypanda.cz

Comments

There are no comments yet.

Napíš komentár