Cena dopravy ČR
Zásilkovna
69 Kč
DPD
89 Kč
Cena dopravy SK
Zásilkovna
3,86 €
GLS
4,84 €

Veľkonočnej plnke sa hovorí tiež „sekanice“ a „hlavička“ a ešte pred niekoľkými desaťročiami sa podávala na Bielu sobotu. Bola prvým sýtym jedlom po štyridsaťdňovom pôste. Dnes si na nej ľudia pochutnávajú skôr v nedeľu alebo na Veľkonočný pondelok. Pôvodne sa do plnky nedávalo žiadne pečivo, namiesto neho gazdinky varili hustú kašu z mlieka a krupice. Najčastejšie používali kozľacie mäso.
Do veľkonočnej plnky sa v dnešných časoch zvyčajne pridáva údené mäso, rožky a smotana. Ja mám pre teba ale recept na jej odľahčenú verziu, v ktorej som údené nahradila kvalitnou morčacou šunkou, rožky celozrnným sendvičovým chlebom a smotanu mliekom. Do tejto nadýchanej pochúťky tradične patrí rôzne “zelené lístie”. Čiže sa neboj zameniť v mojom recepte pokojne špenát za žihľavu alebo medvedí cesnak, pažítku za petržlen či ligurček a pór za jarnú cibuľku. Odporúčam použiť to, čo máš práve doma, alebo čo sa ti bude ľahko zháňať. I keď najlepšie je samozrejme variť zo sezónnych potravín…
Ak chceš použiť žihľavu a nevieš, kde ju natrhať, hľadaj ju v blízkosti riek a potokov. Ak máš doma staré a suché pečivo, použi ho. Môžeš potom vynechať 1. krok v postupe, ktorého účel je iba vysušenie sendvičového chleba.
Plnku môžeš servírovať ako prílohu alebo hlavné jedlo. Chutí Skvele studená aj teplá. Vegetariáni môžu namiesto mäsa použiť napríklad huby.
Ingrediencie (na plech 20 x 30 cm):
Postup:
Tip: Plnku podávaj s kyslou uhorkou.
Tak dobrou chuť!
Autor: Magdalena Kader Aghová
Instagram: hungrypanda.cz
Comments
There are no comments yet.