CBD

Žihľavová polievka – jarný detox

kopřivová polévka

Detoxikuješ na jar svoje telo? Zastávam názor, že lepšia, ako drastická očista je celoročná prevencia – teda vyvážený jedálniček, pravidelný pohyb a duševná pohoda. Ak však na detoxikáciu ideš zľahka a nie na silu, iste nebude na škodu. Iste nie je dobré, aby človek, ktorý sa bežne stravuje vo fast foodoch a je polotovary, by zo dňa na deň začal piť iba zeleninové šťavy. Určite by bolo prospešné, keby ich začal postupne nenásilne zaraďovať do svojho jedálnička. Spôsobov očisty je ale rozhodne viac ako tak často propagované pitie šťav.

Počas detoxikácie je dobre pre telo dodávať potrebné živiny, ale je potrebné, sústrediť sa aj na väčšiu konzumáciu tých očistných. To, že by si mal zo svojho jedálnička vynechať všetko nezdravé, cigarety, kávu a alkohol, je iste jasné. Vhodné je tiež obmedziť konzumáciu mäsa a živočíšnych tukov a úplne sa vyhnúť cukrom. Ak musíš sladiť, použi radšej med. Naopak dobre je zaradiť do jedálnička vyšší prísun vody ako zvyčajne. Skvele sú i smoothies, vďaka ktorým budeš prijímať čerstvú zeleninu a ovocie i s vlákninou, ktorá v šťavách nie je. Tiež odporúčam vyskúšať zeleninové smoothies.

Na vlákninu sú bohaté aj semienka, napríklad ľanové alebo chia. Sú dobré v šalátoch, polievkach, smoothies či v kašiach. A rozhodne nezabudni na orechy.

Z super potravín môžeš využiť acai (pridaj napríklad do smoothies), chlorellu, či spirulinu. Skvelá je ale tiež žihľava, púpava, breza či naklíčené semienka.

Na večeru si daj niečo ľahké, napríklad žihľavovú polievku, na ktorú nájdeš recept v tomto článku. V priebehu detoxikácie je dôležité byť zdravý a dopriať svojmu telu dostatok spánku. Rozhodne si teda očistu neplánuj na obdobie, kedy vieš, že ťa čaká veľa stresu.

Môj tip: Do nápoja môžeš pridať pár kvapiek CBD Denného oleja, ktorý sa postará o tvoju psychickú a fyzickú pohodu.

No a prečo je tá žihľava vlastne zdravá? Obsahuje množstvo vitamínov, napríklad C, K, B2 a minerálov. Je vhodné ju konzumovať na jar, pretože pomáha proti únave, znižuje hladinu cukru v krvi a posilňuje organizmus. Čerstvo natrhaná žihľava má v sebe množstvo železa. Medzi jej ďalšie prospešné vlastnosti patrí, okrem iného aj to, že podporuje činnosť obličiek, pečene a žlčníka. Čistí telo od toxických látok.

Žihľavu nájdeš takmer všade – na záhrade, na lúke, v lese… je lepšie ju trhať na slnečných miestach, pretože tá z temných obsahuje viac dusičnanov. Zároveň je dobré sa vyvarovať žihľave z blízkosti tovární a pri cestách.

Žihľavová polievka
Ingrediencie:

100 g žihľavy
50 g očisteného petržlenu
80 g očistenej mrkvy
1 cibuĺa
250 g olúpaných zemiakov
200 g smotany (v čase detoxikácie je vhodnejšie napríklad kokosové mlieko)
550 ml vývaru (počas očisty je lepší zeleninový)
1 lyžica olivového oleja

ingredience na kopřivovou polévku

Postup:
1) Nakrájanú cibuĺu na kocky orestuj na olivovom oleji do zlatista.
2) K cibuli pridaj nakrájané zemiaky, mrkvu a petržlen. Krátko restuj a potom pridaj 550 ml vývaru.
3) Zeleninu var pod pokrievkou, až kým nezmäkne.
4) Keď bude zelenina hotová, pridaj do nej na cca 1-2 min žihľavu.
5) Do polievky vlej smotanu a rozmixuj ju do hladkého krému.
6) Servíruj.

koprivova polevka 1920 02 1

Tip: Polievku servíruj s kyslou smotanou a opraženými semienkami (tekvicovými či slnečnicovými).

Autor: Magdalena Kader Aghová

Instagram: hungrypanda.cz

homepage banner TIMME CBD oleje 2022 1440x700 v044
Comments

There are no comments yet.

Napíš komentár