7 diétnych chýb

7 diet mistakes

Ak ste sa rozhodli, že sa začnete lepšie starať o svoje telo a vylepšíte si postavu, možno ste sa zamysleli nad chybami či zádrhmi, ktorým nevenujete pozornosť, alebo o ktorých ešte neviete. Pokúsime sa vám s tým pomôcť a ukážeme vám niektoré jedlá, nápoje a pochutiny, ktoré možno zaraďujete do svojho jedálnička a ich obsah kalórií neodhadujete správne. Môžete si tiež myslieť, že určité jedlo vám zapadá do diéty, no nemusí to byť pravda.

 1. Príliš veľa smoothies

 Trendovým nápojom sa stalo smoothie, teda zmes zeleniny a ovocia. Dávajte si však pozor, čo a koľko do neho dávate, pretože ovocie má podstatne vyšší obsah cukru a vlákniny ako zelenina. Ak teda pripravujete smoothie len z ovocia a tukov, môžete si vytvoriť obrovskú kalorickú bombu, ktorá je síce lahodná a sýta, no pri chudnutí vám nepomôže.

2. Granola alebo cereálie na raňajky

Granola alebo cereálie sú v súčasnosti veľmi trendy, najmä na raňajky. A však v nich obsiahnuté sušené ovocie, orechy a arašidy navyšujú celkový obsah kalórií týchto potravín. Samo o sebe sú to výživné potraviny bohaté na vlákninu, ale majú vysoký obsah kalórií v podobe olejnatých semien, arašidových masiel alebo pridaného cukru.. Ich menšie množstvá nie sú kalorickou bombou, no treba si dávať pozor na to, čo k nim pridáte, aby ste si nechcene nenavyšovali svoj denný príjem. 

3. Konzumácia „nízkotučných“ produktov

Pri nízkotučných potravinách si treba dať pozor na zloženie, pretože môžu obsahovať vysoký obsah cukru, kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy alebo iných vysokokalorických sladidiel. Zároveň nezabúdajte, že vyvážená strava je dôležitá, preto je potrebné dostať do tela aj tuk!

4. Dressingy

Šalát je súčasťou takmer každej diéty, keďže ide o jedlo bohaté na vlákninu a zároveň obsahuje málo kalórií. Čo však veľa ľudí nenapadne je, že tieto hotové dresingy často obsahujú cukor a tuky, ktoré môžu dokonca prekročiť váš cieľový príjem kalórií pre dané jedlo. Najlepšie je, ak si dressing vyrobíte sami zo surovín, o ktorých určite viete, že spĺňajú vaše stravovacie požiadavky. Najjednoduchším riešením je šalát len pokvapkať balzamikovým octom alebo citrónom, čím nepridáte do jedla žiadne kalórie.

5. Nealko nápoje, džúsy a limonády

Najmä v letných horúčavách je fajn dať si studený nápoj, či už nealko drink alebo limonádu z kaviarne. Pamätajte však, že väčšina z týchto nápojov obsahuje cukor. Ak sa mu chcete vyhnúť, mali by ste ich vyradiť zo svojej každodennej konzumácie. Okrem rôznych sladených nápojov si dávajte pozor takisto na džúsy. Je v poriadku dať si na raňajky pohár pomarančového džúsu, ale jeho pravidelná konzumácia môže výrazne zvýšiť príjem kalórií.

6. Konzumácia celozrnného alebo semiačkového pečiva

Vybrať si tento druh pečiva znie dobre, keďže je v podstate považované za zdravšie ako verzia pečiva s bielou múkou, no nezabúdajte, že kaloricky sú približne rovnaké. Vďaka ich zloženiu sa sacharidy absorbujú pomalšie a dlhšie vás zasýtia, no len samotná výmena bieleho pečiva za celozrnné vám pri chudnutí nepomôže. Stále je potrebné ustrážiť jeho správne množstvo.

7. Avokádo

Pre vysoký obsah tuku, by sme avokádo nemali konzumovať neobmedzene. Optimálny príjem pre 50-60 kg  ženu je okolo 60 - 80 g tuku na deň. Jedným avokádom by som prijala približne 40 g. 

Každopádne avokádo je jediné ovocie, ktoré má nízky obsah cukrov a vysoký obsah rastlinných tukov. Tuky obsiahnuté v avokáde zvyšujú dobrý cholesterol, ktorý pomáha udržiavať lipidovú rovnováhu.

ZÁVER

Pri zostavovaní svojho jedálnička je vždy dôležité dbať na to, aby sme prijímali správne množstvo kalórií s ohľadom na aktuálny cieľ. Druhý, nie menej dôležitý aspekt je ich rozumné prerozdelenie do stanovených makroživín. „Zlé potraviny“ nemusia v rozumnom množstve vašej figúre uškodiť a zároveň „zdravé fit potraviny“ v nesprávnom množstve môžu navýšiť váš denný príjem viac, než si myslíte, čo môže negovať vašu snahu a energiu, ktorú do celého procesu vkladáte. Nabudúce si pre vás pripravíme článok, v ktorom sa pozrieme detailnejšie na metabolizmus, na to ako ho zrýchliť a takisto vám prinesieme pár tipov na potraviny, ktoré v rozumnom množstve napomáhajú pri spaľovaní tukov.

Author: Tímea Trajteľová

Instagram: @timeatrajtelova

SÚVISIACE ČLÁNKY