Ako si vybrať správne športové oblečenie?

How to choose the right sportswear?

Beh, cyklistka, joga alebo posilňovanie vo fitness? Outdoorový alebo indoorový šport?

Nech už preferujete ktorýkoľvek druh, má Vám prinášať radosť a určite sa pri ňom chcete cítiť pohodlne. Možno si myslíte, že šport a móda sú dve rozdielne oblasti, z ktorých jedna kladie dôraz na výkon a druhá na eleganciu, ale tieto dva svety sa už od dávno prelínajú.

Nejde iba o to, aby ste skvelo vyzerali pri tréningu, hlavným dôvodom je, aby ste sa počas cvičenia, kedy zo seba vydávate maximum, cítili sebaisto. Počas športových výkonov vystupujete zo svojej komfortnej zóny a správny výber oblečenia Vám dopraje potrebnú oporu a komfort pri dosahovaní Vašich cieľov. Viete, čo by ste mali preferovať pri jeho nákupe? Pokúsime sa o krátke zhrnutie.


KVALITA

Akákoľvek športová aktivita sa nezaobíde bez pádov, nárazov a iných drobných úrazov. Všetky tieto sprievodné javy sa potom podpisujú aj na Vašom oblečení. Lacné kúsky toho veľa nevydržia, preto ste nútení kúpiť si ďalšie šortky, legíny, tričko či mikinu. 

Kvalitné športové oblečenie vyniká dlhou životnosťou. Je odolné a predstavuje tiež akúsi ochranu pred škrabancami, odreninami a ranami. Nakoniec za kvalitný kúsok zaplatíte oveľa menej ako za lacné veci, ktoré musíte stále obmieňať. Takéto zmýšľanie je vhodné  aj z hľadiska udržateľnosti. 

FUNKČNÝ MATERIÁL VERZUS BAVLNA

Vhodný materiál je pri výbere športového oblečenia jedným zo základných aspektov. Materiály ako polyester, nylon, spandex či elastan majú výbornú priedušnosť a tým zabraňujú, aby pot ostával na koži, pri dynamickom cvičení to budete hodnotiť ako veľké plus.

Veľa ľudí siaha po oblečení zo 100% bavlny, pretože je pohodlné, ľahko sa nosí aj perie, ale nie je to veľmi vhodný materiál na cvičenie. Športovanie prirodzene vedie k nadmernému poteniu a jeho vplyvom pocítite dočasný diskomfort.Bavlna síce absorbuje pot, no nedokáže odvádzať vlhkosť na povrch. Tkanina tak ostáva mokrá, lepí sa na telo, je ťažká a obmedzí sa termoregulácia. 

Termoregulácia je schopnosť udržiavať stálu telesnú teplotu v určitom rozmedzí. Pri cvičení Vaša telesná teplota stúpa, termoregulačný systém začne pracovať, naštartuje odparovanie, aby nazbierané teplo a pot odviedol von z tela a tak vrátil telesnú teplotu späť do normálu. Aby sa teplo prenieslo z tela von a pot sa mohol odparovať, nesmie ho obmedzovať oblečenie. Pot, ktorý zostáva na pokožke, bráni regulácii telesnej teploty.

Ak sa chystáte vykonávať športovú aktivitu, pri ktorej sa nadmerne potíte, potrebujete oblečenie z látky, ktorá dokáže odvádzať vlhkosť z pokožky a umožní potu, aby sa odparil.  Preto kombinácia bavlny s polyesterom, nylonom, latexom, bambusom, vlnou či spandexom nie je zlá voľba. 100% bavlna nie je síce vhodná na dynamické športové aktivity, ale nemusí prekážať napr. pri joge, kde sa až tak nepotíte.

SPRÁVNY STRIH A VEĽKOSŤ

Niekto dáva prednosť voľnejšiemu oblečeniu, niekto vypasovanejšiemu, aby počas cvičenia mohol sledovať prácu svojich svalov. Oblečenie si vyberajte tak, aby ste sa v ňom cítili pohodlne. Existuje však niekoľko odporúčaní, napr. príliš dlhé a voľné športové nohavice sa veľmi nehodia na jogging alebo na bicykel. Na horskú turistiku by ste určite nemali vyraziť v šortkách. Pilates alebo jogu viac precítite v oblečení, ktoré bude kopírovať krivky Vášho tela.

Nepodceňujte ani výber správnej veľkosti. Ak nakupujete online, voľte značky, ktoré majú na svojich stránkach uvedenú veľkostnú tabuľku, podľa ktorej si na základe svojich mier dokážete vybrať správnu veľkosť. Ak si aj napriek tomu neviete vybrať medzi dvoma veľkosťami, skúste sa s otázkou obrátiť na zákaznícku podporu alebo si objednajte obe veľkosti a tú, ktorá Vám bude menej sedieť vrátite. V TIMME máte na výmenu alebo vrátenie tovaru 14 dní, čo Vám umožňuje objednať si viacero kúskov v rôznych dizajnoch či veľkostiach a rozhodnúť sa až po ich vyskúšaní.   

POHODLIE

Na ples si možno vezmete šaty alebo topánky, ktoré sú nepohodlné a nepraktické, pretože ste ochotní zniesť diskomfort a veríte, že to bude stáť za to. Avšak pri športe je potrebné zvoliť správne športové oblečenie, ktoré Vám poskytne pohodlie a maximálnu voľnosť pri pohybe. Voľné a príliš veľké oblečenie Vám môže pri cvikoch prekážať, tesné Vám zas môže brániť v pohybe a obmedzovať krvný obeh. Pre dosiahnutie pohodlia musí spolu fungovať strih aj materiál oblečenia. 

KOMPRESNÉ ŠPORTOVÉ OBLEČENIE AKO PREVENCIA ZRANENÍ

Často nakupujeme rôzne výživové doplnky, ktoré majú posilniť kosti a kĺby, stimulovať kardiovaskulárny systém, zregenerovať svaly. Zraneniam môžete predchádzať aj výberom správneho športového oblečenia.

Konkrétne, kompresné oblečenie zaisťuje, že Váš krvný obeh zostáva v norme. Vyvíja mierny tlak na žily, čím uľahčuje prietok krvi a udržuje Vaše srdce v tempe. Srdce potom pumpuje viac kyslíka do svalov, čo je rozhodujúce pre udržanie úrovne energie a zníženie únavy. Energia z Vašich svalov sa mení na vyšší výkon a rýchlejšiu regeneráciu.

Kvalitné kompresné športové oblečenie napomáha v prevencií zranení a zápalov svalov. Zvyšuje prietok krvi v žilách ako aj prúdenie kyslíka, vďaka čomu sa cítite menej unavení a dosahujete lepšie výkony. 

Je rozdiel medzi výberom športového oblečenia na indooroové a outdoorové aktivity?


INDOOR

V závislosti od toho akú športovú aktivitu vykonávame, potrebujeme, aby naše oblečenie spĺňalo isté kritériá a bolo vhodné na požadovaný výkon.
Na behanie voľte materiál, ktorý ponúka kompresiu a je rýchloschnúci. Výber vhodnej športovej podprsenky, ktorá Vám dopraje pri behu potrebnú oporu je kľúčová.
Na joge sa zas chcete cítiť maximálne komfortne a preto vyberajte mäkší elastickejší materiál, ktorý Vám umožní maximálny rozsah pohybu.
Na cvičenie v posilňovni je vhodné siahnuť po funkčných priedušných materiáloch s ľahkou až strednou kompresiou.
Vysoký pás legín Vám dopraje potrebný komfort a udrží stred tela, vďaka čomu si po zahriatí svalov môžete bez problémov vyzliecť tričko či mikinu a docvičiť svoj tréning v športovej podprsenke alebo crop tričku.

OUTDOOR
Oblečenie na cvičenie vonku treba prispôsobovať ročnému obdobiu a poveternostným podmienkam. Počas teplých letných mesiacov si určite vyberajte látky, ktoré Vašej pokožke umožnia dýchať a odvádzajú pot. Ak je veterno, alebo predpovedajú dážď, zoberte si so sebou odolnú vrchnú vrstvu, ktorá nepremoká a ochráni Vás pred zmenou počasia. Ak je vonku zima, prirodzene Vás to bude ťahať k teplejším tkaninám. Myslite však na to, že cvičením sa zrýchli Váš tep a zvýši sa telesná teplota, preto svoje oblečenie vrstvite.

Ako sme už spomínali, bavlna je síce príjemná a nemá problém sa Vám prispôsobiť, ale keď sa spotíte, ostávate mokrí, až kým sa nevyzlečiete. A to nie je to nič príjemné počas žiadneho ročného obdobia. Práve preto sa športové oblečenie vyrába z elastanu, polyamidu a polyesteru. Sú to kvalitné materiály, ktoré odvádzajú pot, prispôsobia sa Vašej postave a doprajú Vám maximálnu voľnosť pri pohybe.

 


Ak sa obzeráte po novom športovom oblečení, pozor na bezhlavé nakupovanie. Športové oblečenie by síce malo byť štýlové, ale sústreďte sa najmä na funkčnosť. Vyberte si správnu veľkosť a strih. Siahnite po kúskoch, ktoré sú z kvalitných materiálov a zabezpečujú priedušnosť i odolnosť. Majte v šatníku niekoľko flexibilných kúskov, ktoré si môžete obliecť na akékoľvek cvičenie a nezabúdajte, že investícia do kvalitného športového oblečenia sa Vám viacnásobne vráti. 

Nech už preferujete akýkoľvek druh športu, TIMME ponúka široký výber kvalitného športového oblečenia, od komfortných vysoko elastických priedušných materiálov až po kompresné kúsky. TIMME predstavuje exkluzívnu malosériovú výrobu zameranú na kvalitu, funkčnosť a nadčasový dizajn. Či už hľadáte legíny s nízkou, strednou alebo vysokou kompresiou, stredným alebo vysokým pásom či pásom do V, u nás nájdete širokú ponuku všetkých typov.

Potrebujete darček? Máme pre Vás riešenie, máte možnosť zakúpiť darčekový poukaz už od hodnoty 20€, ktorý môže obdarovaná osoba použiť na nákup športových pomôcok alebo svoj nový outfit. Okrem toho v TIMME nájdete široký výber voľnočasového oblečenia, pričom kombináciou jednotlivých kúskov môžete vytvoriť nápadité a všestranné outfity, ktoré Vás budú sprevádzať nielen počas športových aktivít, ale aj po nich, napríklad na čaji s kamarátkou, na ktorý si zájdete hneď po hodine jogy.

SÚVISIACE ČLÁNKY