Aké oblečenie zvoliť na workout?

How to choose the right sportswear for a workout?

Jar je už "v plnom prúde" a spolu s ňou bude čoraz viac cvičencov vyhľadávať alternatívy pohybu na čerstvom vzduchu. Cvičenie vonku predstavuje množstvo výhod a poskytuje jedinečný zážitok, ktorý môže pozitívne ovplyvniť telo aj myseľ. Začínate s workoutom alebo chcete svoje cvičenie posunúť na inú úroveň? Kvalitné a vhodne zvolené oblečenie Vám pri cvičení zabezpečí pohodlie, adekvátnu oporu a elasticitu, zatiaľ čo rýchloschnúci efekt materiálu sa postará o odvádzanie potu. Naučte sa s nami pri výbere oblečenia spojiť kvalitu, funkčnosť a cvičebné trendy.

  

PRISPÔSOBTE OBLEČENIE ROČNÉMU OBDOBIU A POČASIU
Pre workout sú ideálnou voľbou pružné a kvalitné látky, ktoré odvádzajú pot. Vzhľadom na to, že cvičenie prebieha vonku, je pri nákupe oblečenia potrebné brať do úvahy aj ročné obdobie.

Počas teplých letných dní voľte látky, ktoré sú ľahké, priedušné a odvádzajú pot od pokožky. Ak je mokro alebo veterno, oblečte si ešte jednu funkčnú vrstvu, ktorá ochráni Vašu pokožku, napríklad nepremokavú bundu.

V chladnom počasí sa oblečte tak, aby ste sa nemuseli po chvíľke cvičenia vyzliekať a majte na pamäti, že sa rýchlo zahrejete. Pre vnútornú vrstvu outfitu voľte odev, ktorý odvedie pot, na to si oblečte tzv. izolačnú vrstvu. Nezabudnite na čiapku a rukavice.

PRI WORKOUTE JE ZÁKLAD POHODLIE
Oblečenie na workout by malo byť navrhnuté tak, aby bol Váš tréning čo najpohodlnejší. Nikde Vás nesmie nič tlačiť alebo naopak byť príliš voľné. Nie je nič horšie, než keď sa preťahujete a padajú Vám nohavice alebo sa Vám pri každom úklone dvíha tričko.

PRIEDUŠNOSŤ A ELASTICITA
Jedno je pri workoute isté, poriadne sa zapotíte! Cieľom však nie je ubrániť sa poteniu, ale naopak ho odviesť od pokožky a cítiť sa stále príjemne. Vaše telo musí zostať v suchu. Na to slúžia vhodne zvolené materiály. Na trhu nájdete rôzne druhy látok, najčastejšie sa používajú priedušné syntetické tkaniny, ktoré pot „odparujú“ a Vy tak zostávate v suchu.

Napríklad taká bavlna je pri výrobe oblečenia preferovaná práve preto, že ide o prírodný materiál, je veľmi príjemná, no nedokáže odvádzať pot z tela, naopak ten absorbuje do seba. Ak sa pri workoute spotíte, pokožka ostáva vo vlhku, až kým sa nevyzlečiete. A to nie je nič príjemné a samozrejme to nepridá ani na estetike.

Práve preto sa športové oblečenie na workout vyrába z elastanu, polyamidu a polyesteru. Ide o kvalitné materiály, ktoré odvádzajú pot, prispôsobia sa postave a doprajú maximálnu voľnosť pri pohybe. Naša rada znie, že pri tak dynamickom cvičení, ako je workout sa vyhnite nepriedušným tkaninám, ktoré sa zaparujú a tým udržujú vysokú teplotu tela.

SPRÁVNY STRIH A VEĽKOSŤ
Niekto dáva prednosť voľnejšiemu oblečeniu, niekto vypasovanejšiemu, aby počas cvičenia mohol sledovať prácu svojich svalov. Oblečenie si vyberajte tak, aby ste sa v ňom cítili pohodlne. Cieľom športového oblečenia je, aby ste ho na sebe takmer necítili, aj preto vyrábame v TIMME športové oblečenie výhradne z materiálov, ktoré sú ako druhá koža. Vyhnite sa nakupovaniu kúskov, ktoré sú o číslo menšie pretože myšlienka, že onedlho schudnete, nie vždy funguje tak motivačne, ako si myslíte. Okrem toho menšie oblečenie zamedzí voľnosti pri pohybe, čo Váš bude otravovať pri cvičení a pravdepodobne Vám vytlačená koža z legín, šortiek či podprseniek nepridá ani na sebavedomí. Počas workoutu potrebujete vykonávať napríklad výpady alebo drepy a pritom by Vám nemalo nič prekážať a už vôbec Vás nesmie nič škrtiť. Preto je potrebné zvolený kúsok vyskúšať pomocou niekoľkých základných cvikov, vďaka ktorým si rýchlo otestujete, či Vám oblečenie sedí aj v pohybe.

Ak nakupujete online, voľte značky, ktoré majú pri produktoch uvedenú veľkostnú tabuľku, podľa ktorej si na základe svojich mier dokážete vybrať správnu veľkosť. Ak si aj napriek tomu neviete vybrať medzi dvoma veľkosťami, skúste sa s otázkou obrátiť na zákaznícku podporu, alebo si objednajte obe veľkosti a tú, ktorá Vám nebude sedieť vráťte. V TIMME máte na výmenu alebo vrátenie tovaru až 14 dní, čo Vám umožňuje objednať si viacero kúskov v rôznych dizajnoch či veľkostiach a rozhodnúť sa, ktorú si ponecháte až po ich vyskúšaní.  

KVALITA
Akákoľvek športová aktivita sa z času na čas neobíde bez pádov, nárazov a iných drobných úrazov. Všetky tieto sprievodné javy sa potom podpisujú aj na Vašom oblečení. Lacné kúsky toho veľa nevydržia, preto ste nútení kúpiť si ďalšie šortky, legíny, tričko či mikinu. 

Kvalitné športové oblečenie vyniká dlhou životnosťou. Je odolné a predstavuje tiež akúsi ochranu pred škrabancami, odreninami a ranami. Na konci za kvalitný kúsok zaplatíte oveľa menej, ako za lacné veci, ktoré musíte stále obmieňať. Takéto zmýšľanie je preferované aj z hľadiska udržateľnosti. 

NEÓNOVÉ FARBY
Neónové farby vyžarujú energiu a vzrušenie. Dokážu spestriť dizajn, vďaka čomu pôsobí oblečený kúsok dynamicky a živo. Neónové farby sú ideálne na vyjadrenie pocitu nadšenia z pohybu. Svojím intenzívnym jasom a sýtosťou okamžite upútajú pozornosť. Sú ako stvorené pre ľudí, ktorých cieľom je vyniknúť alebo urobiť silný a okamžitý dojem.

Ak nepatríte medzi fanúšikov výrazných neonových farieb, nekupujte si ich len preto, že sú práve trendy alebo v zľave. Ešte nikdy nikto nič nepokazil „all black outfitom“ alebo outfitom, ktorý vychádza zo zemitých či jemných pastelových farieb. Oblečenie nosíte Vy, nie ono Vás! Neprepadajte trendom za každú cenu, pokiaľ ste s nimi nie stotožnení, držte si svoj vlastný nadčasový minimalistický štýl.

TIMME A ŠPORTOVÉ OBLEČENIE NA WORKOUT
Na našom e-shope nájdete široký výber kvalitného a funkčného športového oblečenia, ktoré je zamerané nielen na nadčasový a nápaditý dizajn či funkčné strihy, ale je rozmanité aj z hľadiska vysoko kvalitných materiálov. Vyberať môžete taktiež z troch úrovní kompresie: ľahká, stredná či vysoká.

AKÉ OBLEČENIE TEDA BUDETE NA WORKOUT POTREBOVAŤ?
Poďme si všetko o čom ste sa práve dočítali v článku zhrnúť v základných bodoch s konkrétnymi typmi. Ak ste čítali pozorne, už viete, že by na prvom mieste mala byť funkčnosť, ktorú zabezpečuje elasticita a schopnosť materiálov rýchlo schnúť. Nemenej dôležité je pri workoute pohodlie, o ktoré sa postará kombinácia správne zvolenej veľkosti a strihu a taktiež úroveň poskytovanej opory.
Medzi najčastejšie používané kúsky na workout patria najmä športové podprsenky a topy, tričká, mikiny, šortky, legíny a nesmieme zabudnúť ani na rukavice či športovú obuv.

  • Športová podprsenka
    Pre dámy, ktoré hľadajú pohodlnú a zároveň dokonalú designovú športovú podprsenku, je vhodná napríklad Vital športová podprsenka od TIMME. Podprsenka je z príjemného funkčného materiálu, ktorý je ako druhá koža. Určite na nej oceníte, že je priliehavá,  poskytuje oporu pri pohybe, ale zároveň je jej materiál dostatočne poddajný a mäkký na to, aby Vás netlačila.
  • Šortky
    Na náročné cvičenia sú ideálne šortky z pružnej podpornej tkaniny, ktoré dobre odvádzajú pot. Medzi obľúbené kúsky našej značky patria šortky z kolekcie Bubble, Skin, Ribbed či Level Up.

  • Dámské legíny
    Na workout sú vhodné legíny z funkčných materiálov, ktoré padnú ako druhá koža, pridanou hodnotou môže byť ich nadčasový dizajn. A presne také legíny pre Vás v TIMME máme! Legíny s nízkou, strednou až vysokou kompresiou, stredným či vysokým pásom alebo „squatproof“ legíny v rôznych dizajnoch a farbách. Budete sa v nich pri workoute cítiť božsky! 
  • Čo tak vyskúšať niečo „menej tradičné“ a vsadiť na všestrannosť?
    Overal je obľúbeným kúskom, patrí k športovým trendom a bude v móde aj v roku 2024. Kvalitný športový overal ponúka funkčnosť, pohodlie a dokonalú siluetu, je všestranným kúskom, v ktorom si môžete odtrénovať workout a hneď po cvičení sa bez zmeny outfitu vydať na kolieskové korčule. A ak si cestou domov potrebujete nakúpiť ovocie, na Váš obľúbený fresh či smoothie nemusíte sa vôbec hanbiť vkročiť do obchodu. 
  • Vhodná obuv
    Nezabúdajte, že základom Vášho outfitu na workout je aj vhodne zvolená športová obuv. Tá sa postará nie len o stabilitu, čo Vám napomôže predchádzať nežiadúcim zraneniam, ale zároveň Vám poskytne dostatok pohodlia. Na nohách doslova „všetko stojí“ a zlá obuv dokáže tréning poriadne znepríjemniť. 
  • Rukavice
    Pri workoute sa pravdepodobne neobídete bez kvalitných fitness rukavíc. Obzvlášť oceníte rukavice z jemných a savých materiálov s anatomicky vypolstrovanou dlaňou.


UŽ VIETE ČO POTREBUJETE PRI NÁKUPE VHODNÉHO OBLEČENIA NA WORKOUT? 
V prvom rade myslite na  funkčnosť, ktorú zabezpečí elasticita a schopnosť materiálu rýchlo schnúť. Nemenej dôležité je pri workoute pohodlie, o ktoré sa postará kombinácia správne zvolenej veľkosti a strihu a taktiež vhodne zvolená úroveň poskytovanej opory. Móda a šport dnes idú ruka v ruke a dôraz na štýl a široký výber športového oblečenia nebol nikdy v kurze tak ako je dnes.

Pri workoute vystupujete zo svojej komfortnej zóny a preto sa uistite, že oblečenie vyhovuje všetkým Vašim potrebám. Ak patríte medzi začiatočníkov alebo sa chcete pri výbere športového oblečenia poradiť s odborníkmi, nebojte sa nám napísať a požiadať o radu. Pomôžeme Vám nielen s výberom vhodného oblečenia, ale aj s jeho veľkosťou. U nás vždy nájdete široký výber kvalitných, funkčných, pohodlných kúskov, ktoré zrkadlia aktuálne trendy športovej módy. Obzvlášť si prídu na svoje milovníci materiálov, ktoré prinášajú pocit druhej kože. Tak to už neodkladajte a poďte si spraviť radosť s niektorým z krásnych kúskov značky TIMME!

SÚVISIACE ČLÁNKY