História parfému

The history of perfume

Z hľadiska pamäti je čuch vládnucim zmyslom. Jeho „databanka“ uchováva tisíce vôní, ktoré sa počas života rôzne pripomínajú, vyvolávajú ľúbe pocity aj dávno zabudnuté spomienky. Môže to byť aróma čerstvej bielizne, broskyne, pokosenej trávy, detského púdru, vanilky... Najstaršie parfémy sveta, ktorým je cez 4000 rokov, objavili archeológovia na Cypre. Prvým písomne doloženým tvorcom parfémov bola žena menom Tapputi. Poďte sa s nami pozrieť do histórie tohto neviditeľného tekutého šperku.

História parfému

Hoci sa to možno v hromadnej doprave a fitkách nezdá, parfém má históriu siahajúcu až 4000 rokov pred naším letopočtom. Prvou písomne doloženou vynálezkyňou parfumu bola chemička Taputti. Tento revolučný objav vznikol v Mezopitámii a dodnes vo veľkom spríjemňuje životy väčšiny ľudí.

Vône ale boli neodmysliteľnou súčasťou životov Egypťanov, Arabov, Grékov a Indov alebo Rimanov. Tieto národnosti v oblasti parfumu dodnes zostali jeho priekopníkmi. Vtedy však vône boli vo forme kadidla a ani v neskorších dobách nemali podobu, akú majú dnes. Ovoňať sa ženy aj muži mohli produktami na báze olejov, najpoužívanejšou ingredienciou potom bolo orientálne korenie, kvety a ovocie, napokon touto receptúrou sme sa inšpirovali aj my s naším IDENTITY ikonickým parfémom.



Uhorskú vodu kráľovnej Alžbety si zamilovala celá Európa

O prvý parfém v modernej histórii sa postarali parfuméri na výslovné prianie kráľovnej Alžbety v Uhorsku okolo roku 1370. Takzvanú uhorskú vodu, ktorá bola zložená z rozmarínu a levandule, si zamilovala celá Európa. Modernizácia sa nevyhla ani parfumérstvu, a tak sa začali písomne dokumentovať receptúry parfémov a k inováciám dochádzalo aj v oblasti náčinia používaných na výrobu opojných vôní.

Námorníci do Európy prinášali mnoho technologických objavov, zároveň sa ale zaslúžili aj o vývoj v oblasti parfumácie a to nemalou časťou. O príchod dôležitých zložiek v parfémoch, a to napríklad vanilky, tabaku, zázvoru alebo klinčekov sa postarali práve námorníci, a vďaka námornej križovatke sa centrom parfémov stali talianske Benátky. Francúzsko, ktoré je teraz brané za veľmoc parfémov, sa do popredia dostalo až v 16. storočí. Centrom parfumérstva sa tak stalo francúzske mesto Grasse, kde sa vďaka ideálnemu podnebiu pestovalo mnoho rozmanitých druhých kvetov a vďaka vplyvom strategickej polohy sa v kopcoch udržiavalo značné množstvo vlahy. Svetoví parfuméri sem jazdia rozpoznávať až 2000 rôznych vôní.

Parfém ale vždy nemal len ušľachtilú funkciu módneho doplnku. V období morovej epidémie, keď sa ľudia báli používať vodu, pretože sa domnievali, že je pôvodcom šírenia smrteľného ochorenia, obmedzili osobnú hygienu na absolútne minimum a parfém im slúžil vo veľkých dávkach ako spôsob maskovania zápachu neumývanej kože. Medzi najviac používané zložky patrilo pižmo, ambra alebo jazmín. Ľudia parfémy nepoužívali len pre seba, ale denne nimi ovoňali doslova celé domácnosti a dokonca aj domácich miláčikov.

História parfému v Česku a na Slovensku 

História parfumu u nás je veľmi mladá. V našich končinách sa o používaní vonných látok nezachovalo príliš veľa informácií. V období stredoveku sa takmer s istotou vône ako kozmetický doplnok nepoužívali a pokiaľ áno, išlo o vonné látky slúžiace k cirkevným a náboženským obradom. Podľa niektorých prameňov sa k nám vonné oleje dostali za vlády šľachtických rodov Pernštejnov a Rožmberkov a ich používanie sa postupne rozšírilo aj medzi obyvateľov bohatších vrstiev.

Predtým sa vonné zmesi pripravovali iba v lekárňach a slúžili prevažne na liečebné účely. Neskoršie skutočné parfémy boli po dlhú dobu iba dovážaným tovarom. Prvé parfémové kompozície sa u nás začali vyrábať až na konci 19. storočia, kedy vznikali prvé české podniky vyrábajúce vonné látky.

Parfém a psychológia človeka

Ľudia niekedy používajú vône nielen preto, aby príjemne voňali, ale aj s nádejou, že znížia stres, že im dodajú energiu alebo zdvihnú náladu. Aromaterapia je prax založená na predstave, že vône môžu ovplyvniť náladu a pohodu. Existuje aj „aromachológia“ - skúmanie spojenia medzi vôňami a psychológiou.

Štúdium Olfactory Research Fund v New Yorku skutočne zistilo až 63% zníženie stresu u pacientov podstupujúcich vyšetrenie magnetickou rezonanciou, keď sa do vzduchu okolo nich napumpovala vôňa vanilky. Blahodarný vplyv na psychiku je preukázaný aj bežnou aromaterapiou v domácich podmienkach.

Vývoj parfémov v 21. storočí

Od 60. rokov 20. storočia je parfémový trh veľmi široký. Výrobcovia okamžite reagujú na zmeny v životnom štýle a prinášajú wellness, unisex či športové vône. Do parfumov zaraďujú stále viac prírodných zložiek a zostavujú aj celé série niche vôní určených pre náročných individualistov.

Svoje slovo majú aj spotrebitelia. Vďaka dostupným cenám ich môžu mať celú zbierku a používať ich podľa aktuálnej nálady. Na prahu druhej štvrtiny 21. storočia sú populárne lesom voňajúce drevité, sýte ružové alebo zmodernizované fougere vône. Je skvelé, že si dnes môže každý vybrať svoj parfum takmer „na mieru“ – bez podliehania všeobecnému módnemu diktátu.

Vedeli ste...?

Viete, že ženy majú lepší čuch ako muži? Trénujú ho už od praveku. Na zber plodov a prípravu jedla totiž potrebovali citlivejší nos ako muži na lovenie. Jedovatá či skazená potrava by mohla otráviť celé spoločenstvo…

V minulých storočiach mali parfumári k dispozícii zhruba 150 prírodných vonných látok, dnes ich je 400. A však od 19. storočia pribúdajú umelé ingrediencie, takže novodobí špecialisti pracujú asi s 3000 zložkami.

Umením parfumérie sa dnes zaoberá pomerne málo ľudí. Po celom svete je iba 200 až 300 naozajstných odborníkov. Parfumári okrem nesporného talentu na tvorbu vôní potrebujú študovať roky, napríklad v špeciálnom inštitúte v Paríži. Práve preto sme ako základ parfému IDENTITY, ktorý je signifikantnou vôňou celej značky D.N.A vybrali francúzske ingrediencie pochádzajúce z najznámejšej oblasti Francúzska, Provance. Finálny výrobok kompletuje certifikovaná česká manufaktúra.

SÚVISIACE ČLÁNKY