Vyberte si správne športové oblečenie a vyťažte zo svojho tréningu maximum!

Choose the right sportswear and get the most out of your training!

Po náročnom cvičení ťa bolí celé telo a si unavená. Ale tiež sa cítiš úplne fantasticky! Môžu za to endorfíny, hormóny šťastia, ktoré pohyb vyplavuje. Na to, ako sa po cvičení cítiš, má vplyv celý rad faktorov ako strava či pitný režim počas dňa, kvalita spánku alebo miera stresu, ktorú práve prežívame. Ako sa po športe cítime, ale môže významne ovplyvniť aj oblečenie, ktoré si na tréning oblečieme.

Prinášame ti rady a odporúčania na športové oblečenie do fitka alebo na skupinové hodiny, ktoré síce nezaistia, že sa z naozaj náročného tréningu stane prechádzka ružovou záhradou, ty sa ale vďaka nim budeš cítiť oveľa lepšie!

Buď v suchu

Niektoré materiály odvádzajú pot od tela, iné vlhkosť naopak absorbujú. Pokiaľ ide o športovanie, mala by si voliť hlavne z prvej skupiny – pot sa s pomocou takýchto tkanín lepšie odparuje a tvoje telo sa nebude toľko prehrievať.

Jednotkou v tomto ohľade je nylon. Ide o veľmi mäkký materiál so štruktúrou hodvábu, čo rýchlo schne. Nylon tiež skvele odvádza pot, pomáha jeho ľahkému odparovaniu a dlhú životnosť zaisťuje aj odolnosť proti plesniam, ktorou disponuje. V kolekcii TIMME dopĺňa nylon spandex, vďaka ktorému modely neobmedzujú v pohybe a sedia ako druhá koža.

Daj stopku bavlne

Bavlna je úplne skvelý materiál, keď volíš oblečenie na voľný čas. Na športovanie, pri ktorom sa poriadne zahreješ, sa ale úplne nehodí. Tričká alebo nohavice z tejto látky pot naopak sajú a ty sa tak najskôr budeš prehrievať a po skončení aktivity ti zase bude veľmi rýchlo zima. A dobrý nápad nie sú ani materiály, ktoré nedýchajú, teda kde je základom buď guma alebo plast.

Vyberaj podľa sezóny

Príslovie, že nie je zlé počasie, len zlé oblečenie, určite poznáš. Zatiaľ čo si ho ale spájame skôr s pobytom vonku, platí aj pre cvičenie vo vnútri. Pokiaľ mieriš na lekciu jógy, kde je hlavným cieľom flexibilita či pretiahnutie boľavého chrbta od počítača, dlhé legíny, mikinu a teplejšie ponožky určite oceníš.

Ak ale mieriš napríklad na HIIT, spinning alebo na bežecký pás, pokojne postačia len pohodlné šortky a k tomu top.

Na veľkosti nezáleží

Keby si si mala na cvičenie kúpiť len jediný kúsok oblečenia, tvojou voľbou číslo jedna je kvalitná športová podprsenka. A to aj v prípade, že veľkosť tvojich košíčkov nie je C a viac. Dôvodom je skutočnosť, že sú prsia podopierané iba dvoma slabými štruktúrami: samotnou kožou a väzmi, tzv. Cooperovými väzmi. Dobrá športová podprsenka zaistí oporu, zabráni bolesti pŕs i chrbta a pri cvičení obmedzí ich pohyb.

Voliť sa dá ako z už spomínaných športových podprseniek alebo si rovno vybrať športový top s oporou pre prsia. Základom by mali byť širšie ramienka, niektoré topy potom majú aj vyberateľné vypchávky, vďaka čomu si môže každá žena zvoliť, čo jej vyhovuje. Všetky vyššie uvedené parametre spĺňa napríklad bezšvový športový top TIMME Seamless Skin. Prepracovaný strih s push-up efektom z 90% nylonu a 10% spandexu ťa navyše podrží aj pri tých najnáročnejších športových aktivitách. Vyberať môžeš z farieb Lila, Baby Blue a Khaki.

Malé, veľké ženy

Možno si si doteraz myslela, že existuje len jeden druh športového oblečenia, ktorý padne všetkým. Tak to ale rozhodne nie je. Každý typ postavy má svoje špecifiká, ktoré je možné vďaka správnym strihom či materiálom vyzdvihnúť. Napríklad vôbec najrozšírenejšiemu typu postavy, hruške, pristanú topy a tričká so širokými výstrihmi, ktoré vizuálne rozširujú ramená. Pre topy sú tiež vhodnejšie svetlé farby, zatiaľ čo nohavice alebo legíny by mali byť v temnejších odtieňoch.

Športovkyniam s väčším poprsím pristanú tmavšie tričká s výraznými švami, ktoré opticky zoštíhľujú pás. Pozornosť od veľkého dekoltu odvedú aj potlače alebo rôzne prestrihy či detaily v iných častiach topu, než je poprsie. Makáš na tom, aby si nejaké to kilo zhodila? Siahni po tvarujúcej bielizni aj športovom oblečení, niektoré môžu ubrať až jednu konfekčnú veľkosť. Dobrou voľbou sú aj topy s asymetrickým výstrihom a legíny s vysokým pásom a širokou gumou. Vďaka tomu, že skvele sedia, sú ideálne pre každú postavu.

Tak na nič nečakaj a bež makať!

SÚVISIACE ČLÁNKY