Preskáč sa k postave svojich snov pomocou švihadla! Tipy pre efektívny tréning.

Jump to the character of your dreams using the jump rope! Tips for effective training.

Keď sa povie švihadlo, čo si predstavíš ako prvé? Radosť z pohybu pri skákaní? Kto by si nepamätal na detstvo s touto pomôckou. Kto z nás nemal kedysi aspoň jedno také retro s drevenými držadlami a akoby šnúrou na bielizeň? No a ruku na srdce, preskákali sme na ňom nejedno popoludnie pred blokom či na ulici celé prázdniny pri babke na dedine a spolu s ostatnými zažívali zábavné chvíle.

Švihadlo je in aj dnes. Napriek tomu, že si už získal nejaké skúsenosti, predsa len, je ti už o nejaký ten rok viac, švihadlo ťa aj dnes vie opäť pri skákaní zaviesť do spomienok a zároveň ti dopomôcť k tomu, aby si sa hýbal. Dokonca ti ponúka pri jeho rekreačnom využití nové spoločné športové zážitky, napríklad aj s tvojimi deťmi, či v rámci teambuildingu vo firme pri športových hrách. A to nie je jediný dôvod prečo sa k nemu vrátiť. Môže sa totiž stať tvojím skvelým pomocníkom pri premene za vysnívanú postavou. Ako? Hovoríš si, ako by švihadlo pomohlo k premene tvojej postavy?

Hneď na úvod treba povedať, že techník na skákanie so švihadlom je viac. Samozrejme aj švihadlá podliehajú módnym trendom. Samotný vývoj prináša novodobé designy a druhy švihadiel.

Pred cvičením - skákaním je potrebné myslieť na to, že by si mal byť rozcvičený, napr. pomocou strečingu.

Strečing je dôležitý pred každou pohybovou aktivitou, a aj vďaka nemu predchádzaš úrazom.

Ďalším dôvodom zranenia býva monotónne skákanie iba jedným spôsobom. Je dôležité, aby boli svaly a kĺby zaťažované rovnomerne, inak budú pretiahnuté.

Pri nesprávnej technike sa zas môže dostaviť bolesť kĺbov a chodidiel. To by ťa malo odradiť.

Preto je dôležité mať pestrý tréning a poznať správnu techniku. Môžeš skákať na jednej nohe, znožmo, dopredu alebo dozadu. Správna technika skákania cez švihadlo má však isté pravidlá:

  1. vedome zapájaš do cvičenia svaly
  2. máš rovný chrbát
  3. dýchaš zhlboka
  4. zatláčaš brucho mierne dovnútra a neprehýbaš lakte
  5. odrážaš sa z prednej časti svojich chodidiel

PRIPRAVILI SME SI PRE TEBA NIEKOĽKO VARIANT SKÁKANIA, KTORÉ MÔŽU OBOHATIŤ TVOJ TRÉNING!

Pokiaľ nechceš len skákať a snívať o peknej postave, máme pre Teba niekoľko tipov, ako sa preskákať s našim TIMME vysokorýchlostným švihadlom k postave snov. Všetky cviky odporúčame vyskúšať v dĺžke 30–60 s v závislosti na tvojej aktuálnej kondícii.

  • Cvik: SKOKY NA NOHÁCH ZNOŽMO

Nohy drž pri skákaní celú dobu pri sebe. Pri každom dopade sa dotkni špičkami zeme a päty nechaj vo vzduchu.

  • Cvik: STRIEDAVÉ SKÁKANIE

Jednu nohu polož na zem mierne dopredu pred druhú nohu a túto pozíciu udržuj aj pri skákaní. Nohy odporúčame striedať po určitom časovom intervale.

  • Cvik: SKOKY NA JEDNEJ NOHE

Jedna noha bude pri skokoch zdvihnutá v miernom zanožení. Dávaj si pozor, aby sa o ňu švihadlo nezachytávalo. Cez švihadlo skáč na druhej nohe. Nohy odporúčame striedať po určitom časovom intervale.

  • Cvik: SKOKY S VYSOKÝMI KOLENAMI

Pri preskokoch cez švihadlo nohy striedaj a snaž sa vždy jednu nohu zdvihnúť kolenom čo najbližšie k hrudníku.

  • Cvik: SKOKY S RUKAMI DO KRÍŽA

Skáč znožmo a pri každom výskoku pred sebou prekríž ruky tak, ako by si sa chcel objať. Kolená zdvíhaj vysoko, aby sa ti o nohy nezachytilo švihadlo.

  • Cvik: RÝCHLY ŠPRINT

Počas preskokov striedaj jednu nohu s druhou. Imituj rýchly beh.

Čo tak skúsiť intervalový tréning? Intervalové tréningy sú skvelé na rýchle získavanie fyzickej kondície, zrýchlenie metabolizmu a rýchle pálenie tukov. Skákanie cez švihadlo si môžeš v tomto prípade rozdeliť na intervaly, budeš striedať dynamickú fázu - skákanie vo vysokej intenzite s fázou odpočinku - skákanie v ľahkom a voľnom tempe, to znamená, že budeš cvičiť s obmenami. Môžeš začať napríklad s 30 s intenzívnym skákaním, ktoré budeš striedať so skákaním v ľahkom tempe počas ďalších 30 s. Odporúčame zopakovať aspoň 8x za sebou. V závislosti na tvojej fyzickej kondícii dĺžku jednotlivých intervalov postupne predlžuj.

Pri cvičení so švihadlom môžeš ísť aj nemenným tempom, tu sleduj čas. Tiež si môžeš počítať jednoducho len počet skokov. Je na tebe, ktorý spôsob si vyberieš.

Švihadlo patrí medzi najefektívnejšie cvičebné pomôcky. Skákanie cez švihadlo je kardio šport, pri ktorom páliš rýchlo a efektívne svoje tukové zásoby. Skákanie pomocou švihadla má mnohé výhody pre celé telo, od spevnenia všetkých častí až po zaistenie správnych funkcií tela. Pokiaľ cez švihadlo skáčeš pravidelne, spevňuješ a tvaruješ nielen dolnú časť tela, ale aj svaly paží a chrbta. Vďaka švihadlu si zlepšíš koordináciu, posilníš kardiovaskulárny systém, zvýšiš kondičku a fyzičku.

Ide o priestorovo a časovo nenáročnú športovú aktivitu, ktorú sa oplatí zaradiť do cvičebného plánu.

Švihadlo je skvelý pomocník aj na zahriatie tela a prípravu na samotný tréning. Po silovom tréningu sa hodí ako skvelé kardio cvičenie na vyrysovanie svalov.

Na záver je potrebné povedať, že je dôležité myslieť na správnu techniku, pretože len pri nej má cvičenie očakávaný efekt. Švihadlo patrí do rúk začiatočníkov, skúsených, ale aj profesionálnych športovcov. Ide o výbornú cvičenie pomôcku. Všetky nami uvedené cviky môžeš odcvičiť kdekoľvek. Pokojne ich zaraď k iným cvikom na doma a s pomocou tejto lacnej efektívnej cvičebnej pomôcky sa preskáč k vytúženému úspechu, postave tvojich snov.

SÚVISIACE ČLÁNKY